Suksess for ungdommens opplæringsjakt

Ungdomsutvalget i samarbeid med hundeutvalget inviterte foreningens ungdommer til opplæringsjakt på Geiteryggen helgen 17.-19. oktober.

Målet var å få ungdommer som ikke har jaktet noe særlig før en anledning til å bli med på en organisert opplæringsjakt i regi av foreningen. Her var det i utgangspunktet tenkt at vi skulle dele oss opp i to grupper, viagra hvor ungdommen skulle få muligheten til å gå på støkkjakt etter fjellrype den ene dagen og jakte bak stående fuglehund den andre dagen. Inkludert i opplegget var en kveld på leirduebanen på Kismul uken før.

Vi hadde håpet på en noe større deltakelse, treatment men de to ungdommene som til slutt endte opp med å bli med fikk virkelig en uforglemmelig opplevelse. Torsdagskvelden reiste de første deltakerne til Vierbotnhytten som skulle bli utgangspunktet for turene våre denne helgen.  Allerede fredagsmorgen gikk turen ut i terrenget og det skulle ikke gå lange tiden før en flokk på syv fjellfugl tok til vingene og Kay Erik Skaar fikk felt sin første rype! Det skulle vise seg at det var en del ryper i terrenget og i løpet av fredagen ble resultatet to ryper, en hare, en ravn og en røyskatt. En meget god start på samlingen, med andre ord.

Senere på fredagskvelden kom resten av deltakerne, og det ble servert hjemmelaget hjortegryte til middag som virkelig falt i smak. Gode og mette etter middagen ble planen lagt for lørdagen. Siden det var så bra med fjellfugl vurderte vi det til at sjansen for å få felt fugl ville være størst på støkkjakt, og de kunne heller få jakte bak stående fuglehund senere i løpet av samlingen.

Lørdagsmorgen våknet vi til samme vær som på fredagen, tåke og regn. Noen trøtte i masken, men vi kom nå oss ut alle sammen til slutt. Ungdommen tok til fjells, mens Paul og Rune tok med seg hundene for å sjekket om det var noe liryper i terrenget. Steffen og Kay endte opp i tåkeheimen, men så likevel en del ryper og fikk skutt en av de.  Raymond og Jørgen, tok turen noe lenger vest i terrenget og de så nærmere 60-70 ryper denne dagen. Jørgen, fikk sin sjanse og felte sin første rype til stor begeistring. Og dermed hadde begge ungdommene fått felt sine første ryper ! Utover dagen ble rypene mer «skjær» og var vanskeligere å komme på skuddhold. Til tross for dette var det en flott dag og totalt ble det 5 felte ryper og en røyskatt.

Rune og Paul, så en del liryper og hundene fikk ett par fuglearbeider, men dessverre tok rypene til vingene før det ble noen skikkelig jaktbar situasjon ut av det. Sammen med Jørgen og Raymond tok de en ny tur på kvelden hvor de to sistnevnte fikk forsøke å jakte bak hundene. Amica fikk ett fint fuglearbeid mot slutten av økten og inntok en fin stand på en flokk med liryper. Raymond og Jørgen fulgte på og forsøkte å komme i posisjon bak Amica klare til skyte, dessverre ble rypene støkket av makker som kom litt for brått inn fra siden og litt feil i forhold til vinden…En fin situasjon som viste at det å jakte bak stående fuglehund ikke «alltid» gir fugl i sekken. På kvelden fikk ungdommene innføring i hvordan gjøre opp ryper og hare som vi senere tilberedte til festmiddag. Rypebryst til forrett og en vanvittig god haregryte til hovedrett. Skikkelig luksus og en flott avslutning på en svært begivenhetsrik dag.

Etter en god natt med søvn våknet vi til noe bedre vær på søndagen med gløtt av sol innimellom. Suksessoppskriften fra dagen før ble utgangspunktet for søndagens opplegg hvor ungdommene gikk etter fjellfuglen. Paul og Rune tok en kort økt for å se etter lirypene, men det meste av snøen fra lørdagen var forsvunnet og det virket som lirypene var dratt høyere i terrenget for de var borte vekk fra de lavere områdene i terrenget. Ungdommene derimot hadde en eventyrlig dag i terrenget og så fugl mer eller mindre overalt! Kay og Steffen, befant seg «midt i smørøyet» og klarte i løpet av formiddagsøkten å felle hele 6 liryper og 4 fjellryper, snakk om opplevelse for Kay som felte sin første rype dagen før! Jørgen og Raymond, valgte å gå noe høyere i terrenget og der var det ikke så mye fugl som man først skulle anta. Men innsatsen gav uttelling til slutt og begge to fikk nå felt seg hver sin rype.

Helgen var over all forventning og vi håper og tror at de to ungdommene som meldte seg på fikk seg en fantastisk opplevelse! Begge to fikk felt sine første ryper og det blir ikke mer suksess enn det. Totalt ble det felt 19 ryper, en hare, en ravn og to røyskatter i løpet av denne samlingen. Vi som instruktører må berømme ungdommen for flott innsats og engasjement, stor takk til både instruktører og deltakere!