Rekordsesongen fortsetter i Rødlien

Det hele startet første september i år, ni dager tidligere enn foregående år. Med en rekordstor kvote på hele 10 hjort, en lengre sesong enn før med forlengelse av jakten i begge ender av sesongen, og med jakt i mellomperioden i oktober hvor Statskog tidligere år har leid ut jakten til andre, lå alt til rette for at dette skulle bli en spennende og innholdsrik jaktsesong i Rødlien.

Første jaktdag møtte 16 jegere fra Bergens JFF opp på parkeringsplassen i Hatlelio, ivrige etter å komme i gang med en ny hjortejaktsesong. Det ble uttelling allerede første dag da Fredrik Jørgensen skjøt en kalv på Aksla-siden av terrenget, og med det hadde jaktesesongen i Rødlien en strålende start!

Det var høy aktivitet hele den første uken. Flere dyr ble observert i terrenget, men det tok en uke før neste hjort falt for en av Rødli-jegernes kuler. Håvard Mæland skjøt sin første hjort, en fin spissbukk, på Aksla ved Gunnarsposten søndag 9.september. Dagen etter var mandag 10.september, en dato de fleste av oss var vant til at hjortejakten startet, men i år hadde vi allerede felt to dyr i Rødlien når 10.september kom!

Blant foreningens ivrige hjortejegere er Thomas Hopland en som skiller seg ut med et høyt antall jaktdager i Rødlien i år. Thomas har denne sesongen jaktet mye alene med Tango, en svart elghund på under året, som ser ut til å bli en lovende bandhund på hjortejakt. Det var Thomas som felte hjort nummer tre i år, en kolle skutt på Skantane i nærheten av kraftstasjonen ved grensen til Gåssand, på ettermiddagen 18.september.

Etter felling av hjort nummer tre var det lavere aktivitet i terrenget, både i form av færre jegere på jakt, men også i form av færre hjort sett, dette til tross for at hjorten da var godt i gang med brunsten. Hjorten var absolutt til stede, dette var det ingen tvil om da hjortebrøl fra brunstige bukker kunne høres i Rødlien hele døgnet, men lyden kom da fra naboterrenget ved Kvituggen, nord for Skantane.

Lørdag 13.oktober løsnet det endelig igjen. Denne dagen jaktet Even Benjaminsen sammen med flere andre i området ved Skantane. Mot slutten av dagen skjøt Even en kolle på Ripåsen, øst i terrenget, nord for kraftstasjonen. Deretter gikk det kun tre dager før de neste to dyrene ble felt. Arild Vangen skjøt det første av to dyr tirsdag 16.oktober, en kalv han gikk på, på vei ned fra Merkegrana mot parkeringsplassen. Senere samme dag satt Bjørn Krossøy seg på post ved Bogastille i skumringen. Etter ti minutter på post hørtes rasling fra lia ovenfor og lyden kom nærmere. Plutselig sto dyret der bare 7-8 meter i fra Bjørn, men høy puls og lett skjelving gjorde at han ventet med å skyte. Dyret snudde og vendte opp igjen i lia, men så kom den tilbake og stilte seg med breisiden til. Da skjøt Bjørn sin første hjort, en voksen bukk!

Tirsdag 6.november jaktet Arild Vangen på Skantane i kraftig regnvær. Fra skaret på toppen av Ripåsen så Arild akterspeilet til en enslig kolle nede i lia. Kolla snudde etter hvert breisiden til og Arild skjøt sin andre hjort i Rødlien denne sesongen. Thomas Hopland har også skutt to hjort i Rødlien i år, han skjøt foreningens åttende hjort for året på Skantane søndag 11.november, en kalv med slaktevekt på 21 kg.

Statskog hadde i utgangspunktet satt stans for hjortejakten i Rødlien 15.november, men da både kolle og bukk fremdeles gjensto på kvoten når denne dagen kom, søkte vi om forlengelse av jakten, noe vi fikk. Med grønt lys for videre jakt ut november fortsatte Rødli-jegerne med friskt mot. Den 24.november tegnet Arild Vangen seg på fellingslisten igjen. En flott bukk med 10 tagger i geviret kom i lett trav over toppen av Ripåsen ved skaret, rett mot Arild! Han plystret først en gang i et forsøk på å få dyret til å stoppe, men hjorten la ikke merke til det og fortsatte i lett trav mot jegeren. Når Arild plystret andre gang satt han med riflen klar for skudd, da stoppet bukken på 40 meters avstand, skuddet gikk og bukken datt på stedet.

Tirsdag 04.desember var det nedskjæring av bukken til Arild på Melkeplassen med godt fremmøte. I den tro at jaktsesongen nå var over, var det flere som fikk godkjent en halv jaktdag for deltagelse på parteringen, og dermed oppnådde nok jaktdager til å få tildelt hel eller halv kjøttkvote.

Så kom en gledelig melding fra Statskog: Bergens JFF kan fortsette hjortejakten i Rødlien frem til og med 20.desember. Dermed er det bare å finne frem igjen jaktbekledningen, hente riflen ut fra våpenskapet, ta på seg den røde capsen og komme seg ut på hjortejakt i Rødlien. Vi har fremdeles en kolle igjen på kvoten!