Rapport fra BJF’s kråkejaktkurs.

Torsdag 28 februar 2013 stilte 5 håpefulle opp i BJF sine lokaler på Melkeplassen for å lære mer om kråkefugljakt.

Kurs deltakere i alle aldre, noen med lang og bred jakterfaring mens noen var helt ferske i jakt sammenheng. Torsdagskvelden tok for seg teorien rundt kråkefugljakt, hvilke typer fugl man kan jakte på, når og hvor. Det ble fortalt om de forskjellige jaktformene, der Bengt-Rune kunstnerisk delte sine kunnskaper på tavlen. Magne tok seg av gjennomgangen av våpentyper og hvilken ammunisjon som egnet seg best til jakt på kråkefugl. Det skal og sies at det ble gode diskusjoner blant ivrige kursdeltakere og noen gode historier ble det og fortalt.

Lørdag 2 mars var det oppmøte på Kismul, BJF skyteanlegg, vi var i dag blitt til 6 kursdeltakere. I god Bergens stil bøttet det ned når vi skulle til å rigge opp, men 10 over 10 lettet det og solen tittet frem innimellom. En lærerik og nyttig prøveskyting av hagleammunisjon viste at samme ammunisjon i forskjellige hagler gir forskjellig resultat, og det ble vist hvorfor testing av ammunisjon er viktig før man starter å jakte.

Så var det å sette i gang med leirdueskytingen, det ble både hett for kursdeltakere og hagleløp da nærmere 50 hagelskudd ble rett mot leirduene. Marius Wesenberg veiledet deltagerene under skytingen. Det var noen som viste seg å beherske hagleskytingen bra, mens andre fikk bekreftet at mengdetrening er viktig.

Etter en liten dugnad med å hjelpe til med å fylle opp med leirduer, var det bare å komme seg i bilen å kjøre mot Fana Skytterlag sin 50 meterbane. Her ble det gjennomgang av skytestillinger, funksjonsbeskrivelse av kikkertsikkert og avtrekksteknikker. Det startet med 5 blinker og innskyting, skuddene satt fint spred over hele fjøla, men for hver serie kom seriene nærmere senter. Så ble vanskelighetsgraden skrudd opp til å skyte på mindre og mindre blinker.

Finalen ble kinderegg-skyting, og det fine med kinderegg (gule delen) er at den tilsvarer det vitale området på en kråke.

Søndag 3 mars var kursets høydepunk! Det skulle jaktes, alle mann alle var klar kl. 0815 på Ågotnes, derfra gikk turen til søppelfyllingen på Eide hvor vi sammen med en veileder fra Sotra og Øygarden Jeger og Fiskeforening skulle jakte kråke. Pliktoppfyllende kursholdere hadde kvelden før, vært og satt opp blinds (gjemmested), slik at alt var klart for en vellykket jakt – hadde de bare husket å sjekke at batteriene til cd-spilleren var ok. Det hadde de ikke, men de hadde heldigvis med seg reserve batterier.

Det ble delt opp i 4 grupper, jakten startet noe tregt, noen ravn rota seg inn over blindsene med rutinerte kursdeltakere hold igjen skuddene da jakten på ravn var avsluttet 3 dager før. Etter en rolig start på jakten ble det gjort rotasjon mellom postene. Kråkene var i det vanskelige hjørne, de fløy høyt i fin været og var ikke særlig interessert i å sjekke ut hubroen vår. Etter en rimelig rolig jakt økt endte tre av kursdeltakerne(50%)opp med hver sin kråke.

Dette viser at jakt er jakt og ingenting kan bestilles. Kurset var lærerikt og spennende, takk til Bengt-Rune og Magne fra BJF og Terje fra SØJFF for at de delte sin kunnskap med oss og noen gode historier.