Ungdomsutvalget på vinterjakt etter ryper!

Stemningsrapport fra ungdomsutvalget sin vinterjaktsamling i foreningens terreng på Geiteryggen, store helgen 30. Jan-1. feb.

Målet for denne turen var vinterjakt på rype med rifle og truger som utgangspunkt, and og det var 4 ungdommer som meldte seg på.

Siden terrenget vi skulle gå i er bratt og det var store mengder snø i fjellet reiste hele gjengen og kjøpte truger ei uke før vinterjakten. Disse viste seg senere å svare til forventningene og var gull verdt!

Fredags formiddag reiste de første deltakerne Steffen og Kay Erik oppover. Turen gikk smertefritt, men da de kom frem til hytta fikk de se med egne øyne hva folk mente med mye snø i fjellet i år. Døren var snødd igjen og 2 meter snø måtte spas vekk før de kunne komme inn i hytten, for å fyre i ovnen og lage maten klar til de andre deltakerne som var på vei. Ole Morten, Kristoffer og Raymond hadde ikke anledning til å komme like tidlig som Steffen og Kay Erik, så de kom noe senere opp. Turen for denne gjengen var noe verre. Ble stående å vente i 2 timer like før fjellovergangen pga uvær. Vi ble sluppet over fjellet i kolonne som siste pulje. Puhh, 3 letta gutter som så for seg at jakta og turen ble avlyst! På hytta gjenstod det noe måking og resten av gjengen lagde ferdig middagen. Deilig hjortebiff, poteter og grønnsaker kom på bordet til slutt :-). Klokken var da blitt 03.00 før folk kom seg i seng.

Lørdagsmorgen hadde uværet løyet og vi så til og med glimt av sol. Liten sjekk av rifler før vi dro ut på jakt. Vi valgte å dele oss opp i 2 grupper og det gikk ikke lenger enn 20 min gange før de første rypene viste seg!  Liten flokk på 10 ryper, og like etter en ny flokk på 60-70 ryper. Dette måtte bli en bra dag!!!  Utover dagen kom vi til noen skuddsjangser, men det ble bare med skuddsjangsen og rypene fløy like fint videre. Omsider gjorde Kay Erik alt rett å fikk felt 2 flotte fjellryper i praktfull vinterdrakt. Vi så vel bortimot 100-120 ryper denne dagen.

Etter en lang dag i fjellet oppdaget vi noen revespor i ei fjellside og vi bestemte oss for å spore den. Det begynte å bli mørkt, men klar himmel og månelys gjorde at vi sporet reven en god stund. Til slutt hadde den gått så bratt og så langt opp at vi ikke orket å følge etter lenger.

På menyen for kvelden var det poteter, grønnsaker, hjortebiff, skarv og rype. Etter en lang dag i fjellet, lite søvn og et skikkelig herremåltid ble kvelden ganske kort.

Søndagen våknet vi til skikkelig uvær! Etter frokosten bestemte vi oss for å vente litt for å se om vinden ville løye. Kl 11.00 var det såpass at vinden hadde løyet noenlunde og været var klarna opp og vi reiste ut for å ta en tur. Selve jaktdagen ble en kort tur på 3-4 timer da hyttevask og hjemtur sto på programmet. Vi fikk sett 7 ryper, men disse lå i dokk for vinden og ingen skuddsituasjon med rifle var dermed mulig. Rypene lettet på 10-20 m.

Fangsten denne turen ble likevel 2 ryper, men selskapet og stemningen var på topp fra første dagen. Ungdomsutvalget takker for en kjekk tur og håper på flere slike turer i fremtiden.

Raymond Skaar,

leder av ungdomsutvalget